Duurzame mondmaskers met sociale impact
- Tekst & Beeld: Mondmaskerfabriek
Mondmaskers die in de zorg worden gedragen zijn allemaal gemaakt van polypropyleen ofwel aardolie. Gebruikte maskers worden verbrand. Niet erg duurzaam dus. De Mondmaskerfabriek komt in samenwerking met Lemoine met een duurzaam alternatief. Een mondmasker dat 7x minder CO2 impact maakt op de aarde vergeleken met een gewoon mondmasker. Als de wetgeving voor het verwerken van zorg afval wordt aangepast kan dit duurzame masker ook nog eens industrieel gecomposteerd worden.
Aan het begin van de corona crisis is de Mondmaskerfabriek gestart met de productie van mondmaskers in Arnhem. De zorg had destijds te maken met tekorten aan beschermingsmiddelen en in een recordtijd hebben we een fabriek opgezet en zijn gaan produceren. In eerste instantie voor het landelijk consortium hulpmiddelen van het ministerie van VWS en later ook voor ziekenhuizen, zorginstellingen, tandartsen, mondhygiënisten, pedicures, artsen, fysiotherapeuten, etc.
Mensen met vluchtelingen achtergrond
Ons productieteam bestond vanaf het begin voor 85% uit mensen met een vluchtelingen achtergrond. Bij de Mondmaskerfabriek hebben veel medewerkers een eerste betaalde baan in Nederland gekregen. Integreren werkt het beste als je ook werk hebt. Vanuit het werk bij ons kunnen onze medewerkers op zoek gaan naar een baan die past bij de ervaring die ze hebben opgebouwd in eigen land.
Groene en sociale duurzaamheid
Vanaf het begin wilden we liever een duurzaam masker maken. Duurzaamheid zit in ons DNA. We leveren een gecertificeerd kwaliteitsproduct waar we trots op zijn. Maar het is heel erg vervuilend. Vanaf het begin zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om mondmaskers te maken van duurzame grondstoffen. In samenwerking met Lemoine en de Universiteit van Wageningen zijn we gaan onderzoeken wat er mogelijk is. Daarin hebben we nu een belangrijke stap gezet: een duurzaam masker dat gemaakt wordt van de restanten van mais planten en suikerbieten.
De hoogste categorie
Het masker wat we nu introduceren bestaat voor 97,6 procent uit biobased koolstof. We hebben dit laten testen door de Universiteit van Wageningen en zij bevestigen dit. Daarmee valt ons mondmasker met vier sterren in de hoogste categorie OK biobased. Uiteraard zijn we daar bijzonder trots op. Onze machines draaien bovendien op windstroom. En wat betreft afval, dit scheiden we zo goed als we kunnen.
Wat kost het?
We staan aan het begin van de ontwikkelingen richting steeds duurzamere medische mondmaskers. Het maakproces is hetzelfde maar de grondstoffen zijn per masker een paar cent duurder. Maar wel 7x beter voor de aarde.
Sample ontvangen
Een nieuw mondmasker is altijd even wennen. Het ruikt net even anders, zit net iets anders en voelt net even iets anders. Na twee weken heb je dat niet meer in de gaten. Je kunt het masker even uitproberen. Een sample kan worden aangevraagd door een mail te sturen naar info@mondmaskerfabriek.nl.
- Tekst & Beeld: Mondmaskerfabriek