Naar de inhoud Naar zoeken Naar de footer

De klinisch prothese technicus: Een verlengde-armconstructie in de spotlight

/ Nieuws / De klinisch prothese technicus: Een verlengde-armconstructie in de spotlight
  • Tekst: Dental Magazine
  • Beeld: Everts Tandtechniek

Lang niet iedere tandarts weet dat het mogelijk is om werk uit te besteden aan een klinisch prothese technicus. Dit is jammer, want hierdoor missen ze de kans op een unieke  samenwerking waar zowel tandarts als patiënt veel baat bij kunnen hebben.

Chantal Everts is meewerkend eigenaar van Everts Tandtechniek. Als klinisch prothese technicus is zij zowel werkzaam als technicus en behandelt zij patiënten in opdracht van een behandelend tandarts. Haar klanten zijn tandartsen waarvan sommige zich niet hebben gespecialiseerd in prothese techniek of dit liever uitbesteden. Een dergelijke samenwerking bestaat er in het kort uit dat de behandelend tandarts een anamnese afneemt en naar aanleiding van de behoefte van de patiënt beoordeelt welk werkstuk passend is in de situatie van de patiënt. Hierna zal deze de werkopdracht uitschrijven en de patiënt doorverwijzen. Daarna wordt er in het laboratorium een kennismakingsafspraak gemaakt. Het vervaardigen én plaatsen van de prothese  zal naar aanleiding van het bepaalde behandelplan op het laboratorium plaatsvinden.

De patiënt heeft vervolgens 2 weken een optie op nazorg in het laboratorium. Bevalt de prothese, dan volgt er een eindcontrole door de behandelend tandarts en tevens de declaratie door de behandelend tandarts bij de zorgverzekering. Belangrijk om te vermelden is dat de patiënt ook na doorverwijzing, patiënt bij de doorverwijzende praktijk blijft.

In 2022 viert Chantal Everts dat zij 10 jaar werkzaam is in het vak én dat het laboratorium 25 jaar bestaat.

Samenwerking met tandartsen

Als meewerkend eigenaar voelt Chantal Everts zich verantwoordelijk voor zowel de bedrijfsvoering   als producten afkomstig van haar bedrijf. Door de omvang van het laboratorium kan Everts Tandtechniek geïndividualiseerd werk afleveren. Dit kan betrekking hebben op de wensen van de patiënt maar ook op de wensen van de behandelend tandarts. Regelmatig horen zij terug van klanten dat bij de grotere spelers in het beroepsveld deze individualisatie vaak verloren gaat.

Om tot een goede samenwerking te komen vind Chantal het belangrijk dat ze benaderbaar en bereikbaar is. Zelf vind ze technisch overleg heel prettig en de kwaliteitscontrole erg belangrijk. Deze dient niet alleen plaats te vinden in het laboratorium maar ook in de praktijk.

De samenwerking zelf moet gebaseerd zijn op vertrouwen, kennis en kunde.

Everts Tandtechniek onderscheid zich door het feit dat er een hele korte lijn is tussen de behandelend     tandarts,      klinisch prothese technicus en de patiënt. Zo kan een behandelend tandarts ook een klinisch prothese technicus vragen aan de behandelstoel. Op deze manier heeft de patiënt baat bij de aanwezige vakkennis van zowel de tandarts als de technicus. Chantal benadruk dat het maken van goede protheses inlevingsvermogen en inzichtelijk vermogen vergt.

Materialen en gereedschap

Chantal vindt het belangrijk met A-producten en materialen te werken. Daarom kiest Everts Tandtechniek ervoor om niet te besparen op de inkoop van zowel de producten als de werkmaterialen.

Chantal wil graag tot slot opmerken dat digitalisering natuurlijk niet meer is weg te denken uit ons beroepsveld, maar zelf veel voldoening blijft vinden in het met de hand vervaardigde product en de aandacht die daarbij gebaat gaat. Deze passie hoopt zij met enthousiasme over te kunnen blijven brengen aan de nieuwe technici van de toekomst.